Glutensiz Beslenmenin Püf Noktaları Nelerdir?

Buğday, arpa, yulaf, çavdar ve bunları içeren gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir.
– Mısır, pirinç, patates, soya fasulyesi yenilebilir.
– Gıdaların içerikleri ve ürün etiketleri çok dikkatli okunmalıdır.
– Özellikle ilaçlar doktora ya da üreticisine danışılmadan kullanılmamalıdır.
– Teşhis aldıktan sonra yaklaşık 2 ay kadar süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir. Daha sonra bunlar tek tek denenerek diyete dâhil edilebilir. Keçi sütü ve ürünlerinde sakınca yoktur.
– Mutfakta glütenle temas, çapraz bulaşma olmamalıdır.
Gluten içeren ve içermeyen gıdalar ayrı yerlerde saklanmalıdır. Un tozu uçucu olduğundan, aynı fırında pişirilmeden önce mutlaka temizlenmelidir.
– Teflon, tahta kaşık gibi mutfak aletleri temizlenseler dahi gözeneklerinde gluten kalıntıları kalabilme riski olduğundan, ayrılmalıdır.
– Hazır salça, konserve, hazır çorba, soslar, tuz ot gibi gıdalarda gluten katkı maddesi olarak kullanıldığından, bunlar tüketilmemelidir.
– Sirke, çikolata, sakız, ketçap, mayonez, dondurma gibi gıdaların bazılarında gluten bulunabilmektedir. Bunlar yenilmeden önce üreticisine danışılmalıdır.
– Kozmetikler, şampuanlar ve ev temizleyici maddelerde buluna glutenin ağıza kaçma riski taşıdığından, bu malzemelerin glutensiz olanları seçilmelidir. Bazı makyaj malzemeleri, kremler de hassas çölyaklara dokunabilmektedir.

Leave your comments